Casa in Sarbatoare

In toiul iernii, pregatirile pentru sarbatori insufletesc toate casele. Curateniei generale de Craciun ii urmeaza indeobste impodobirea bradului.

Bradul argintat de beteala din casele noastre este deopotriva tanar si batran. Crengile lui verzi insufleteau odinioara iernile romane, in vreme ce crestinii vad in vigoarea lui simbolul pomului vietii din gradina Edenului.

Fiecare gospodina incearca, dupa puterile ei, sa-si rasfete familia si prietenii cu feluri de mancare traditionale sau cu «noutati» si delicatese care se pun mai rar pe masa de-a lungul anului. Craciunul si Anul Nou sunt, fara indoiala, principalele momente conviviale ale iernii, dar vremea sarbatorilor tine de la Sfantul Nicolae pana la Sfantul Ion, cu intalniri, onomastici si vizite nenumarate.

Sa recunoastem ca ne face placere sa ne amintim de cele cateva minute sau ceasuri petrecute intr-o casa calda, mirosind a vanilie si a brad, unde lumina, muzica si un pumn de nimicuri lucitoare s-au topit, ca prin minune, intr-o atmosfera unica.

 

Masa Mare de Craciun

Romanii obisnuiesc ca de sarbatori, dupa o perioada de post (care reprezinta o pregatire spirituala pentru Nasterea Domnului), sa celebreze Craciunul (si nu numai) si printr-o masa bogata.

Va prezentam in continuare specialitatile traditionale pe care le gasim pe masa romanului de sarbatori :
Cozonac, Jambon, Carnati, Piftie de Porc, Sarmale, Poale-n brau, Amintiri despre ravase.

 

Cozonac

1 kg faina, 8 galbenusuri

4 albusuri, 300 g zahar

250 g unt, 50 ml ulei

500 ml lapte, 50 g drojdie, rom,vanilie, sare

Umplutura:
600 g nuci coapte si macinate,
400 g zahar, 4 albusuri

Pentru decorat :
1 ou, 1 lingura de zahar tos,
5-6 nuci

Maiaua se pregateste muind mai intai drojdia cu putin lapte caldut (nu fierbinte) si o lingura de zahar. Separat se oparesc trei linguri de faina cu lapte clocotit, amestecand bine ca sa nu se formeze cocoloase. Cand amestecul s-a racorit cat sa-l putem lucra cu mana, se incorporeaza cu drojdia inmuiata si se bate bine pana se fac basici mari, si compozitia se desprinde usor de pe peretii vasului. Se presara putina faina, se acopera cu un prosop curat si se pune la loc cald sa creasca.

Cat creste maiaua se amesteca galbenusurile cu mixerul, zaharul si un praf de sare pana se obtine o pasta spumoasa. Pasta iese mai fina daca se foloseste zahar pudra. Se bat spuma albusurile stropite cu cateva picaturi de lamaie.

Intr-un lighenas de plastic se toarna faina proaspat cernuta, in mijlocul careia se face un cuib. In acest cuib se pun maiaua, galbenusurilie batute si putin lapte caldut. Se framanta cu spiralele speciale ale mixerului, incorporand, putin cate putin, untul topit, cald, uleiul, romul, vanilia si restul de lapte. Aluatul se framanta cel putin o jumatate de ora pana face basici mari si se desprinde de pe peretii lighenasului. Apoi se acopera si se lasa sa creasca in loc cald, ferit de curent.

Nucile pentru umplutura se usuca in cuptor fara sa rumeneasca, se trec prin masina de macinat nuci se amesteca apoi cu zaharul si albusurile pana se obtine o pasta consistenta.

Se ung tavile cu unt.

Cu mana unsa cu ulei sau cu unt, se desparte aluatul in trei parti egale (daca tavile sunt mai mici, se imparte in mai multe parti) si se intinde prima foaie pe masa unsa. Deasupra se repartizeaza o treime din cantitate de nuca intr-un strat cat mai uniform. Se ruleaza cozonacul si se pune in forma. Se procedeaza la fel si cu celelalte parti de aluat.

Cozonacii se lasa sa cresca descoperiti vreo jumatate de ora, apoi se ung cu ou, se decoreaza cu miez de nuca in jumatati si se presara cu zahar tos. Se dau la cuptor la foc potrivit, mai mult domol, pentru aproximativ o ora.

Jambon

1 pulpa de porc (5 Kg), 400 gr. sare

12 gr. silitra, 10 boabe piper, 2 boabe ienibahar

2 capatini usturoi, 50 ml. otet

750 ml. vin sec

2 foi dafin.

Se tavaleste carnea prin sare si se pune intr-un vas incapator la racoare (de preferinta intr-o camera rece, nu la frigider si in nici un caz la congelator) laolalta cu boabele de piper si ienibahar, cu usturoiul curatat si taiat, otetul indoit cu apa, vinul si foile de dafin. Silitra se presara deasupra. Timp de zece zile, carnea se intoarce din cand in cand in sos, dupa care se scoate din vas si se atarna la zvantat o zi. Apoi se pune la afumat trei-patru zile, dupa care se poate pastra la rece sau se poate fierbe in apa cu putina sare pana cand se inmoaie. Se lasa sa se racoreasca in apa in care a fiert. Se scoate osul, se scurge bine carnea si se pune la presa intre doua capace de lemn (peste cel de deasupra se asaza o greutate) pana se raceste bine si se intareste. Jambonul se servete taiat in feliute subtiri ca gustare.

Carnati

1 Kg de carne de porc, 150 gr. slanina,

1 capatana de usturoi, 30 gr. sare, 1/2 lingurita piper,

1 varf de cutit mirodenii pentru carnati, intestine de porc

Se trec de doua-trei ori prin masina de tocat carne grasa de la gatul porcului, pulpa si muschi in parti egale. Se adauga bucatile mici de slanina tocata, usturoi pisat, sare, piper, mirodenii. Se framanta totul bine, adaugand si putina zeama de carne.Se ataseaza la masina de tocat tubul special pentru umplut carnati. Intestinele bine curatate si spalate, se umplu cu compozitia incet si nu prea indesat, ca sa nu se sparga. Carnatii se servesc proaspeti, prajiti in untura, dar se pot de asemenea zvanta si afuma.

Piftie de Porc

 

4 picioare, 1 rasol, 2 urechi

200 gr. sorici, 6 l apa, 2 cepe

1 morcov(mic), 1 pastarnac,

1 radacina patrunjel, 3 capatini

usturoi, 1 ardei, 5-6 boabe piper

Picioarele, urechile si soriciul se oparesc, se parlesc, se rad cu cutitul si se spala in multe ape caldute pana raman perfect curate. Se pun la fiert, impreuna cu rasolul, in apa rece cu sare. Cand apa da in clocot, se strange cu atentie spuma care se ridica deasupra. Se adauga zarzavaturile intregi, boabele de piper si o capatina de usturoi intreaga, cu mustatile taiate si bine spalata. Se fierbe la foc foarte domol, fara sa se mai adauge apa pana cand carnea se desprinde de pe oase.Daca focul e iute piftia isi pierde transparenta.

Cand carnea se desprinde de pe oase, inseamna ca piftia a capatat consistenta necesara pentru a se coagula. Pentru mai multa siguranta, se pun totusi cateva picaturi

de lichid pe o farfurioara care se da la rece.

Daca zeama se intareste, inseamna ca se poate opri focul, daca nu, se continua fierberea, tot la foc foarte incet, pana cand picaturile de lichid se coaguleaza la rece.

Cand este gata, se da la rece pana a doua zi, cand se degreseaza luand de deasupra, cu lingurita, stratul de grasime indigest si neaspectuos. Se incalzeste pana ce se lichefiaza se scot bucatile de carne, se dezoseaza si se asaza pe fundul unor vase adanci (tavi smaltuite, castroane de sticla sau ceramica, farfurii adanci). Deasupra se toarna zeama de carne trecuta printr-o strecuratoare deasa.

Cand e aproape rece se adauga o capatana sau doua (dupa gust ) de usturoi pisat. Se da totul la rece (la frigider, nu la congelator sau afara, in ger, ca su nu inghete).

Piftia se serveste taiata in cuburi de marime potrivita, cu muraturi, cu lamaie, sau cu mustar.

Sarmale

2 verze murate, mijlocii,

200 g costite afumate sau kaizer,

sorici, 100 ml suc de rosii,

10 boabo piper, o foaie de
dafin sau samanta de marar

Umplutura :

500 g carne porc,

200 g slanina, 5 cepe,

100 g orez, piper, sare,

1 lingura untura.

Se trece carnea prin masina de tocat si se adauga slanina taiata in cubulete mici, ceapa clatita in untura, orezul ales si spalat. Se potriveste totul de sare si piper si se amesteca pana la omogenizarea compozitiei.

Foile de varza se desprind de pe cotor si se taie in doua, eliminand partea tare din mijloc. Daca sunt prea acre sau prea sarate se tin o jumatate de ora in apa rece. Foile foarte mari se taie in mai multe bucati aproximativ egale. Mijlocul verzei nu mai are foi bune de umplut. Acestea se toaca marunt si se pun pe fundul vasului in care se fierb sarmalele, impreuna cu bucatile de kaiser si sorici.

Umplutura se pune pe foaia de varza in cantitate potrivita: nici prea multa, ca sa nu se desfaca la fiert, nici prea putina, ca sa nu fie in mijlocul ruloului mai multa varza decat carne. Se introduc cu grija capetele ruloului in interior si se aseaza sarmalele una langa alta, fara a lasa spatiu intre ele, in straturi. Intre straturi se presara varza tocata, se pun boabe de piper, foi de dafin sau samanta de marar.

Deasupra se aseaza, ca sin la fund, un strat mai gros de marar. Se umple oala cu apa fierbinte si se da la foc domol, de preferinta nu direct pe flacara de lichid pe o farfurioara care se da la rece.

Daca zeama se intareste, inseamna ca se poate opri focul, daca nu, se continua fierberea, tot la foc foarte incet, pana cand picaturile de lichid se coaguleaza la rece.

Cand este gata, se da la rece pana a doua zi, cand se degreseaza luand de deasupra, cu lingurita, stratul de grasime indigest si neaspectuos. Se incalzeste ana ce se lichefiaza se scot bucatile de carne, se dezoseaza si se asaza pe fundul unor vase adanci (tavi smaltuite, castroane de sticla sau ceramica, farfurii adanci). Deasupra se toarna zeama de carne trecuta printr-o strecuratoare deasa.

Cand e aproape rece se adauga o capatana sau doua (dupa gust ) de usturoi pisat. Se da totul la rece (la frigider, nu la congelator sau afara, in ger, ca su nu inghete).

Piftia se serveste taiata in cuburi de marime potrivita, cu muraturi, cu lamaie, sau cu mustar.

Poale-n brau

500 g faina, 100 g untura,

4 galbenusuri, 100 g smantana,

60 g drojdie, 1/2 lingurite sare,

300 ml lapte, 100 g zahar,

1 lingurita coaja de lamaie,

2-3 pachetele zahar vanilat

Umplutura

250 g branza de vaci,

2 galbenusuri, 60 g smantana,

50 g zahar, 60 g gris fiert

Se dizolva drojdia in laptele incalzit (maiaua). Se adauga cateva linguri de faina, se amesteca si se lasa sa creasca la loc cald. Se freaca spuma doua galbenusuri cuzaharul si sarea. Se adauga maiaua, coaja de lamaie, vanilia si faina si se amesteca. Se framanta aluatul timp de douazeci de minute, apoi se adauga, putin cate putin, untura calduta.

Se lasa sa creasca o ora, dupa care se intinde o foaie cam de 5 mm grosime. Se taie patratele de 8 x 8 cm pe care se pune umplutura si se aduna colturile opuse unul peste altul. Placintele se ung cu un galbenus batut si se aseaza in tava unsa presarate cu zahar.

Se coc la foc slab primele zece minute, dupa care se continua coptul la foc potrivit. Cand sunt gata, se presara cu zahar vanilat.

Branza de vaci pentru umplutura se trece prin sita si se amesteca apoi cu galbenusurile, grisul, smantana si zaharul.

Un obicei vesel este de a introduce in placinte ravase. Acestea sunt scurte momente satirice in versuri.

Amintiri despre ravase

Anul Nou cu bucurie,
Sa te-ntampine,amice.
Si pardalnicul noroc,
Din ceruri sa-ti tot pice.

Iti place sa faci datorii,
Cat mai mult se poate,
Dar cand e sa le platesti,
Le cam faci uitate.

Esti om invatat,
Dar practic, deloc.
Deci arunca ,draga,
Invatatura-n foc.
Joci carti intruna,
Si fumezi mereu.
Lasa-te de astea
C-o sa-ti mearga greu.
De cand te-ai insurat,
Ai dat de bucluc:
E drept, esti stapan,
Insa sub papuc!
Ai de toate,si,
De nimic nu-ti pasa.
Dar vezi ca-ti lipsesc
Cei sapte ani de-acasa.
Nu arunca cu banii,
Castigati cu greu.
Doar n-ai sa fii energic,
Si tanar tot mereu!
Ca om rau,
Te stiam cu totii;
Dorim sa te calce,
Intr-o noapte hotii.
Ce te uiti mereu la fete?
Nu te vezi? Esti caraghios!
Poate crezi ca-te admira,
Si ca esti baiat frumos!
Stiu, ai vrea sa divortezi.
Insa nu gasesti pricina.
Fuga dragostei din casa,
Iata cine e de vina!
Ce tot te mandresti mereu,
Si tii nasul de un cot!
Ai stat candva in subsol,
Astazi te-ai urcat in pod.
In afaceri ai noroc,
Si mereu iti merge struna,
Dar in dragoste deloc,
Fiindca n-ai inima buna!
Mancacios din cale-afara,
Devenit-ai cam burtos;
Ia te uita in oglinda,
Si-ai sa vezi daca-i frumos!
Ai umblat mereu,
Sa ametesti fetele,
Si din pacate,
Ti-ai rupt doar ghetele!
Ti-ai caldit o casa,
Bogata, frumoasa,
Dar vezi ca-n ea sa fie
Si ceva armonie.
Ai ratacit prin lume,
Ca un natang, un prost,
De ce deci sa te mire
Ca nu ai nici un rost?
Te bucuri de renume,
In intreaga lume,
Fii deci demn in toate
Daca se mai poate.
Drumul tau in viata
E plin de noroc.
Deci nu te vaita,
Atat de mult, te rog!

 

[Cozonac] [Jambon] [Carnati] [Piftie de Porc] [Sarmale] [Poale-n brau] [Amintiri despre ravase]